onsdag den 7. september 2011

Blod- og jernmangel (jernmangelanæmi)


Hvad er blodmangel?
Ved blodmangel (anæmi) menes mangel på røde blodlegemer. Er der ikke tilstrækkeligt, eller er de røde blodlegemer ikke funktionsdygtige, får vi symptomer på mild iltmangel, vi bliver trætte og uoplagte. Blodmangel skyldes hovedsageligt nedsat produktion af røde blodlegemer og/eller øget tab af røde blodlegemer. De røde blodlegemer dannes i vores knoglemarv og har en levetid på cirka fire måneder.
Til produktionen skal der bruges blandt andet jern, vitamin B12 og folinsyre. Mangler et eller flere af disse stoffer, vil produktionen af røde blodlegemer efterhånden blive berørt, og vi vil udvikle symptomer på blodmangel.
Hvad er røde blodlegemer?
De røde blodlegemer er blodets celler, som cirkulerer rundt i legemet i blodvæsken, også kaldet plasma. Hjertet driver ved sin pumpefunktion blodet rundt via blodkarrene. De optager ilt i lungerne og afleverer det senere til kroppens celler.
Cellerne bruger ilten til at nære forbrændingsprocesserne af sukker og fedt, som giver os energi. Under forbrændingen dannes der kultveilte. Det binder sig til de røde blodlegemer, der har afleveret deres last af ilt. Kultveilten bliver transporteret tilbage til lungerne, hvor den med åndedrættet bliver udskiftet med ny ilt.
Hvorfor får man jernmangel?
  • Manglende jern i kosten: Jern-fattig kost, ses især hos vegetarer. Dette hænger sammen med, at vores vigtigste kilde til jern er kød. Derudover kan spædbørn få jernmangel, især de for tidligt fødte, fordi jerndepoterne under normale omstændigheder opbygges i de sidste måneder op til fødslen.
  • Øget behov: Øget behov opstår, når der sker et stort antal celledelinger. For eksempel under graviditet eller i forbindelse med de perioder i barndommen, hvor man vokser meget.
  • Nedsat optagelse: Ved tyndtarmssygdomme, der bevirker en generelt nedsat næringsoptagelse for eksempel gluten-intolerans (cøliaki) ellerCrohns sygdom.
  • Jernmangel uden åbenlys forklaring skal altid undersøges af en læge. Årsagen kan være små sår i tarmen på grund af polypper eller kræft.
  • Jernmangel ses hyppigst hos kvinder med kraftige menstruationer, som ryger og ikke får tilstrækkeligt med jern i kosten.
Hvordan føles blodmangel ved mangel på jern?
Er man eller sund og rask kommer der sjældent symptomer førblodprocenten er under seks (hæmoglobinkoncentrationen er mindre end sekd millimol per liter). De første symptomer vil være træthed og hjertebanken, og man kan desuden få åndenød og blive svimmel. Er blodmanglen meget svær, kan der forekomme hjertekrampehovedpine og smerter i benene (claudicatio intermittens).
Foruden de generelle symptomer på blodmangel vil der opstå særlige symptomer ved udtalt og langvarig jernmangel. Det er især fra tunge og svælg:
  • brændende fornemmelse i tungen
  • tørhed i mund og svælg
  • revner i mundvigene
  • føleforstyrrelser
  • glat tunge
  • i ekstreme tilfælde kan neglene blive skøre og længdestribede med tendens til at flosse
  • Eller der kan der opstå ´pica´, en ubændig trang til at spise et bestemt fødeemne, for eksempel vanilleis
Hvad kan man gøre for at undgå jern-mangel?
Man kan spise en varieret kost, gerne med et jerntilskud. Gode kilder til jern omfatter blandt andet lever, oksekød, fuldkornsbrød og morgenmadsprodukter, æg og tørrede frugter.
Være opmærksom på, om man i en periode har særligt brug for jern.
Hvordan stiller lægen diagnosen blodmangel på grund af. mangel på jern?
Først skal lægen være sikker på, at du har blodmangel. Sammen med svaret på blodprøven vil der som regel medfølge en beskrivelse af de røde blodlegemer. Ved udtalt jernmangel er de røde blodlegemer som regel små og blege.
Inden det er kommet så vidt, vil jernmanglen vise sig i de proteiner, der har med jerntransporten at gøre (ferritin og transferrin). Efterfølgende skal årsagen til blodmanglen findes, og lægen skal tage stilling til, om det er muligt at fjerne selve årsagen til blodmanglen.
Mulig forværring
  • Åndenød, hjertebanken og hjertekrampe.
  • Jernmangel kan i sjældne tilfælde give anledning til varige forandringer i slimhinden i svælget, Plummer-Vinsons syndrom. Denne tilstand er et forstadie til kræft og skal følgelig helst undgås.
Sandsynlig videre udvikling
Med fjernelse af den udløsende årsag og/eller dækning af jernbehovet er du helbredt.
Hvad kan jeg selv gøre?
Spise en varieret kost. Desuden være opmærksom på din krops signaler og søge læge, hvis der opstår symptomer.
Har du planer om graviditet, så tag en snak med din læge om jerntilskud under graviditeten.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar