onsdag den 7. september 2011

Afbrudt samleje


Afbrudt samleje har i årtusinder være en kendt og benyttet metode for at undgå graviditet. Man har altid vidst, at man kunne blive gravid efter et samleje. Omvendt har man også altid vidst, at en kvinde, som ikke havde samleje, heller ikke blev gravid. Længe mente man, at barnet kom fra mandens sæd alene, mens kvinden, moderen, 'blot' opbevarede og udviklede fosteret.
Selv om vi i dag råder over bedre og sikrere metoder, er afbrudt samleje stadig en metode, som benyttes af stort set alle mennesker fra tid til anden, og metoden er stadig ganske udbredt, når kulturelle og religiøse forhold forbyder anden form for prævention.
Hvad er afbrudt samleje?
Ved afbrudt samleje trækker manden sig tilbage fra kvindens skede, før han får udløsning. Sæden kommer altså ikke i kontakt med kvindens underliv. Metoden er alligevel usikker af flere grunde. Dels kan der godt afgives dråber af sædvæske med levende sædlegemer fra mandens urinrør før den egentlige udløsning, og hvis parret har nyt samleje relativt kort efter forrige udløsning, vil der stadig kunne være sædlegemer i urinvejene fra sidste gang, især hvis han ikke har tisset i mellemtiden.
Analt eller oralt samleje eller gensidig onani kan kaldes varianter af det afbrudte samleje og har også været praktiseret i årtusinder overalt på kloden blandt andet for at undgå graviditet.
Annonce
Click here
Ting at huske på efter det afbrudte samleje
Princippet i metoden er altså, at mandens udløsning sker uden for kvindens skede og ydre kønsorganer. Hvis man derefter ønsker at fortsætte det seksuelle samvær, må manden først lade vandet og vaske sig. Det samme gælder for kvinden, hvis udløsningen er foregået over hendes krop.
Med lidt øvelse kan metoden benyttes af alle, men mænd med tilbøjelighed til hurtig udløsning, som ikke kan styres med tanke og handling, kan ikke benytte metoden.
At passe på og hoppe af er en nødløsning, som kun kan bruges af dem, for hvem en eventuel graviditet kan accepteres, eller for hvem andre mere sikre metoder ikke er anvendelige.
Bortset fra at en del af fornøjelsen ved samlejet kan gå tabt, fordi man skal bruge energi og tanker på at holde igen og passe på hele tiden, er der ikke noget forkert eller skadeligt ved metoden. Med hensyn til beskyttelsesgraden er det nok den ringeste metode, der findes. Man må regne med 15-20 graviditeter om året blandt 100 kvinder og mænd, der benytter metoden konsekvent – men alting er trods alt bedre end ingenting.
Afbrudt samleje kan eventuelt bruges sammen med andre former for naturlig forebyggelse – for eksempel temperaturmetoden og kalendermetoden, hvor samleje helt undgås i de usikre perioder. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar