onsdag den 7. september 2011

Sådan taper du din ankel


Hvorfor skal man tape sin ankel efter en skade?
Der er to gode grunde til at tape sin ankel under genoptræningen efter en ankelskade. Tapen støtter ankelleddet og aflaster det underliggende væv og den beskadigede ledkapsel.
En normal ledkapsel indeholder små nerveceller, som sender signaler op gennem nervesystemet, der bidrager til styringen af leddet. Når ledbånd eller ledkapsel ødelægges, forsvinder mange af disse signaler. Ved tapening af foden, vil trækket fra tapen stimulere sanseceller i huden, som derefter sender signaler videre op i nervesystemet. Dette er med til at kompensere for de signaler, som er faldet bort på grund af skaden. Derfor bliver det også nemmere at styre ankelleddet og undgå, at foden igen bevæges ud i farlige yderstillinger.
Svækker det ikke foden at blive tapet?
Nej, tværtimod. Som nævnt, får kroppen lettere ved at styre leddet, så funktionen i foden bliver bedre. Genoptræningsperioden bliver derfor også kortere, end hvis man havde undladt brug af tape. Tape skal selvfølgelig ikke bruges til evig tid, men kun så længe at foden føles ustabil.
Sådan taper du foden
  • Huden rengøres.
  • Benet barberes hvis man har mange hår.
  • Man bruger almindelig bred, uelastisk sportstape, som kan fås på apoteket, hos materialister og i de fleste sportsforretninger.
Der findes flere forskellige måder at tape en ankel på. I langt de fleste tilfælde vil man forsøge at efterligne ledkapslens normale funktion. En sådan tape er forholdsvis nem at lægge. NetDoktor har lavet en vejledning, som kan ses her:
Hold foden i normalstilling, det vil sige den stilling, som den ville være i, hvis man stod ret op og ned. Der lægges nu et stykke tape svarende til en stigbøjle. Man starter på indersiden lidt over knysten, lægger tapen ned under foden og slutter lidt over knysten på ydersiden.
©
En tilsvarende strimmel lægges lidt foran den første.
©
Der sættes en strimmel om bagfoden, som starter halvvejs inde på foden og slutter tilsvarende på ydersiden af foden.
©
En tilsvarende strimmel lægges lidt højere oppe.
©
Der lægges nu en strimmel tape op over forsiden af anklen. Den starter lidt foran og under den inderste knyst og slutter foran og under den yderste. Husk at lave et lille hak i tapen midt på, så den ikke generer. Når denne strimmel tape lægges, skal foden bøjes lidt mere tilbage.
©
Læg en tilsvarende strimmel lidt højere oppe. Husk at lave et hak og husk at bøje foden lidt tilbage.
©
Der lægges nu en strimmel rundt om den øverste del af anklen for at lukke af.
©

Tapening af knæ
Tape kan også med fordel benyttes i forbindelse med mindre knæskader, blandt andet til at holde knæskallen på plads eller for at aflaste ledbånd. Der findes mange forskellige typer knæskader, og der findes derfor ligeså utallige måder at tape på. Det er vigtigt, at man rådfører sig med en læge eller fysioterapeut, om, hvorledes knæet tapes hensigtsmæssigt i den givne situation.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar