onsdag den 7. september 2011

Glutenallergi (Cøliaki)


Hvad er glutenallergi?
Glutenallergi der også kaldes cøliaki er en tilstand, hvor man har allergi over for en del af bestanddelen gluten, som findes i korn. Gluten findes især i hvede, byg og rug.
Glutenallergi forekommer i tyndtarmens slimhinde og fører til nedsat funktion af tarmen, hvorved man har svært ved at optage kostens ernæringsbestanddele (vitaminer, mineraler, kulhydrater og fedt). Glutenallergi er en varig lidelse, der findes i alle aldersgrupper. Slimhindens funktion kan genoprettes og vedligeholdes med en kost, hvor man udelader ovennævnte kornsorter.
Hvorfor får man glutenallergi?
Der er en lille arvelig tendens. Desuden er det en forudsætning for sygdommens opståen, at man indtager kost, der indeholder de glutenholdige kornarter.
  • Risikoen for at udvikle glutenallergi er større, jo tidligere småbørn begynder at spise grød og brød.
  • I nogle lande er glutenallergi særlig hyppig (Sverige, Irland).
Coeliaki-patienter, der spiser mad med gluten, får betændelsesforandringer og karakteristiske ændringer i tyndtarmens slimhinde, og så fungerer tarmen ikke så godt.
Hvordan føles cøliaki?
Den nedsatte tarmfunktion har nogle konsekvenser for helbredet i almindelighed, fordi tarmen bliver dårligere til at optage fødens bestanddele:
  • væksthæmning og vantrivsel hos børn
  • vitamin/mineralmangel (især jern og kalk)
  • vægttab eller kronisk lav vægt
  • kronisk diaré
  • træthed (på grund af jern- eller blodmangel)
  • Kløende udslet, der skyldes hudsygdommen: "dermatitis herpetiformis"
Hvad kan man selv gøre?
Følg sundhedsstyrelsens retningslinjer om kost til børn, så de ikke får gluten-holdig mad for tidligt i livet. Typisk introduceres rugbrød og hvedebrød fra seksmånedersalderen.
Hvordan stiller lægen diagnosen glutenallergi?
  • Ved en slimhindeprøve fra tyndtarmen i forbindelse med enmavekikkertundersøgelse.
  • Ofte kan man få en mistanke ved nogle bestemte blodprøver, hvor man måler transglutaminase antistof, endomysieantistoffer og gliadin-antistoffer.
Hvordan behandles glutenallergi?
  • Glutenfri diæt hele livet, efter vejledning fra uddannet diætist. Man skal indtage ris, hirse, majs, soya, kartofler mm.
  • Man skal undgå mad/drikke der indeholder "mel", hvede, rug, byg, gluten.
  • Man skal undgå øl (der er brygget på korn)
  • Man bør i starten undgå mælkeprodukter på grund af forbigående mælkesukker-intolerans.
  • Man bør tage tilskud af jern og kalk samt multi-vitaminer

Udsigt for fremtiden
Coeliakipatienter har samme fremtidsudsigter som resten af befolkningen
  • Diætbrud er især alvorlige for børn på grund af væksthæmningen.
  • Diætbrud fører til øget risiko for knogleskørhed for voksne.
  • Hvis diæten ikke overholdes, er der en let øget risiko for visse sjældne kræftformer (blandt andet tyndtarmskræft).
  • Det vil nok i fremtiden være muligt at fremstille kornsorter (hvede, rug og byg), der ikke indeholder den allergifremkaldende bestanddel i gluten. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar