onsdag den 7. september 2011

Drikker du for meget?


Drikker du for meget?
Det kan være svært at få en fornemmelse af, hvor meget man drikker. En god start kan derfor være, at du i en periode fører dagbog over dit alkoholforbrug.
Brug en kalender og sæt en streg, hver gang du drikker en genstand. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder højst drikker 14, og mænd højst drikker 21 genstande om ugen. Det anbefales desuden, at man ikke drikker over tre genstande ved en enkelt lejlighed, og at man slet ikke drikker, hvis man er gravid. Tager du medicin, bør du tale med egen læge om, hvordan du skal forholde dig.
Overstiger dit alkoholforbrug Sundhedsstyrelsens grænser, er det en god idè at overveje at skære ned på forbruget.
Har du problemer med at styre dit alkoholforbrug?
Har du i en længere periode et ret højt alkoholforbrug, udvikler du tolerans. Det vil sige, at der skal mere og mere alkohol til, før du mærker en virkning. At have en høj tærskel for at mærke beruselse kan måske være rart, men du skal være opmærksom på, at det også er et faresignal.
Du kan sammenligne tolerans overfor alkohol med en manglende evne til at føle smerte. Hvis du ikke kan mærke smerte, flytter du ikke straks hånden, hvis du kommer til at sætte den på en varm kogeplade. Først når det er for sent, opdager du, at du har brændt dig. Et længerevarende, stort alkoholforbrug betyder simpelthen, at du til sidst mister kroppens naturlige signaler for, hvornår du har drukket for meget, og derved risikerer at skade dig selv.
Annonce
Click here
Hvilke konsekvenser har tolerans for dig?
Hvis du har udviklet tolerans, kan du ikke mere stole på kroppens signaler om, hvornår du har drukket for meget. Du skal derfor til at drikke ‘med hovedet’ i stedet for at stole på signalerne. Du skal tælle genstande, og du skal selv holde øje med, hvor meget alkohol, du har i kroppen.
Grunden til, at du skal holde øje med den mængde alkohol, du drikker, er, at for meget alkohol er skadeligt. Alkohol i større mængder skaber afhængighed, skader dine organer, skader din psykiske tilstand og medfører risiko for alvorlige problemer med familie og arbejde. Hertil kommer risikoen for at køre spirituskørsel, selvom du ikke føler dig beruset. Du kan læse mere om de skader, der kan opstå på grund af alkohol, påSundhedsstyrelsens hjemmeside om alkohol eller læse SundhedstyrelsensAlkohol og helbred.
Holder du dig under de grænser, der anbefales af Sundhedsstyrelsen, løber du ikke nogen betydelig sundhedsrisiko. Men du skal selvfølgelig være opmærksom på, at grænserne for, hvor meget alkohol, man må drikke, hvis man kører bil, er langt lavere end Sundhedsstyrelsens grænser. Skal du køre bil eller andet motorkøretøj, er det bedst at lade helt være med at drikke alkohol.
Hvordan skærer du ned på dit forbrug?
Det kan virke uoverskueligt at ændre på sit alkoholforbrug, og det er almindeligt at være bange for, om man er i stand til det. Det er også almindeligt at være i tvivl om, hvorvidt man faktisk har lyst. Det er kun dig selv, der kan tage den beslutning. Heldigvis er der mange måder at gøre det på, og de fleste mennesker finder en måde, der passer til dem. Hvis alkoholforbruget har været meget stort, vil det ofte være et hårdt arbejde at begrænse det, simpelthen fordi det altid er svært at ændre vaner. Men den gode nyhed er, at det kan lade sig gøre.
Sådan gør du
  • Begynd med at holde øje med, hvor meget du drikker.
  • Noter hver genstand ned, for eksempel i din kalender.
  • 3. Overvej derefter hvilke områder du nemmest kan skære ned på. Tal eventuelt med din partner eller en god ven om det, og lav en liste over alle de muligheder, I kan komme i tanke om. Listen kan for eksempel indeholde forslag som:
  • Jeg kan holde op med at drikke alkohol på hverdage.
  • Jeg kan holde op med at drikke alkohol i løbet af arbejdsdagen.
  • Jeg kan udskifte hver anden genstand med vand, alkoholfri øl, kaffe eller sodavand.
  • Jeg kan køre en anden vej hjem fra arbejde, så jeg ikke fristes til at gå på værtshus.
  • Jeg kan være sammen med min familie i stedet for de venner, jeg plejer at drikke med.
Listen kan blive meget lang, men det væsentligste er, at den indeholder alle de muligheder, du overhovedet kan komme i tanke om. Herefter kan du vælge nogle af de ideer og forslag, du, mener, vil være realistiske, og som du har lyst til at arbejde med.
Du kan prøve forslagene i et stykke tid og eventuelt aftale med en ven eller partner, at I indimellem taler om, hvordan det går, og om du skal finde nogle andre og bedre forslag.
Hvor kan du få hjælp?
Hvis du synes, det er svært at skære ned på dit alkoholforbrug på egen hånd, kan du få hjælp og vejledning flere steder. Både de offentlige alkoholambulatorier, din læge og flere private organisationer kan give god hjælp. På alkoholambulatorierne og hos de private organisationer kan man være helt anonym, hvis man vil.
På alkoholambulatorierne består behandlingen som regel af forskellige former for samtalebehandling. Behandlingen vil blive individuelt tilrettelagt, fordi der kan være vidt forskellige grunde til, at alkoholforbruget har vokset sig stort. Flere steder vil det også være muligt at inddrage familien, hvis det er en løsning, der passer til dig.
Hvis du får svære abstinenser, når du forsøger at skære ned på dit alkoholforbrug
Beslutningen om at skære ned på alkoholforbruget er i sig selv svær, og der er ingen grund til at gøre den sværere ved at lide under abstinenser. Hvis du får abstinenser, for eksempel rysten på hænderne, sveden og uro, kan du henvende dig til din læge eller til den lokale alkoholbehandling i deres akutte åbningstid.
Her vil du kunne blive behandlet for dine abstinenser. Det vil sige, at du kan få noget medicin, som dæmper symptomerne.
Bemærk, at din kommune har pligt til at sikre et alkoholbehandlingstilbud. Kommunen skal enten selv drive et ambulant alkoholbehandlingssted, eller den kan købe nogen til at levere alkoholbehandlingen. Se på kommunens hjemmeside eller på www.hope.dk, hvor du kan finde et offentligt, gratis tilbud.
Er antabus løsningen?
Antabus er medicin, der fremkalder ubehagelige symptomer, hvis man drikker alkohol, mens man har antabus i kroppen. Symptomerne er voldsom hovedpine, ansigtsrødme, trykken for brystet, kortåndethed, hjertebanken, kvalme og i værste fald chok.
Man bør søge behandling hos egen læge, vagtlæge eller på skadestuen, hvis man har drukket alkohol, mens man har taget antabus.
Antabus fjerner ikke trangen til alkohol, men når man har taget det, kan det virke som en sikkerhed for, at man ikke giver efter for trangen til alkohol i et svagt øjeblik. For nogle mennesker er antabus en god ide og giver en tryghed. Disse personer beskriver det som en lettelse at vide, at de ikke kan drikke alkohol. Antabus kan give én ro i sjælen til at koncentrere sig om andre ting end om, at man skal passe på ikke at komme til at drikke for meget.
Andre mennesker bryder sig imidlertid ikke om tanken om at tage antabus. Man kan derfor bare nøjes med at konstatere, at antabus er en mulighed, og at antabus er en hjælp for nogle mennesker. Antabus er receptpligtig medicin, men kan ofte, i hvert fald som en start, fås gratis på alkoholambulatorierne. På de færreste alkoholambulatorier er det et krav, at man tager antabus, mens man er i behandling, så en modvilje mod antabus skal ikke afholde dig fra at søge hjælp. Valget er dit.
Hvis du vil vide mere om antabus, kan du spørge på alkoholambulatorierne eller spørge din egen læge.
Findes der anden medicin, der hjælper?
Ja. De senere år er der blevet udviklet medicin, der kan hjælpe med at fjerne drikketrang. Det er som regel en forudsætning for medicinen, at man samtidig er i samtalebehandling i en Alkoholbehandlingsinstitution med henblik på at lære nye strategier til at undgå alkohol på. Medicinen kan for nogen være en god hjælp i kombination med behandlingen. Tal med egen læge eller din alkoholbehandler om dine muligheder.
Læs også om sex og alkohol
Hvor kan du få mere at vide?
Du kan altid henvende dig på de offentlige alkoholambulatorier og til din egen læge. Der er også flere private organisationer, du kan henvende dig til. Som pårørende til et menneske, der drikker for meget, kan du også få hjælp og rådgivning på disse steder.
Sundhedsstyrelsens hjemmeside om alkohol giver god information om alkohol og om konsekvenserne af at drikke for meget.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar