onsdag den 7. september 2011

Blodkræft (Akut leukæmi)


Hvad er akut leukæmi eller blodkræft?
Leukæmi er betegnelsen for sygdomme, hvor der sker en ændring i knoglemarvens dannelse af celler.
  • Sygdommen kan behandles medicinsk, så man bliver helbredt.
  • Akut leukæmi er en ret sjælden sygdom, men der opstår dog cirka 200 nye tilfælde herhjemme om året. Sygdommen ses ofte hos børn og unge, hvilket gør den frygtet, men heldigvis er overlevelsen hos de yngste bedre end hos ældre, som får sygdommen.
Hvorfor får man akut leukæmi eller blodkræft?
Årsagen til leukæmi kendes ikke, men efter atombomben i Japan og efter atomreaktoruheld, er der opstået leukæmi hos mange mennesker. Den slags bestråling er altså farlig, men er ikke hele forklaringen på, hvorfor nogle mennesker udvikler blodkræft.
Hvordan føles akut leukæmi eller blodkræft?
Sygdommen viser sig pludseligt. Hos et barn, bemærker man måske :
  • En udtalt bleg kulør.
  • At barnet klager over en næsten unaturlig træthed.
  • Der kan være tendens til betændelse i munden og feber.
  • Den akutte leukæmi viser sig også ved for eksempel næseblod og/eller blå mærker i huden, som opstår ganske let og helt uden slag eller fald.
Mange børn får også smerter i forskellige led, og det opfattes en gang imellem fejlagtigt som vokseværk.
Hvad kan man selv gøre?
Det er klart, at alle forældre frygter denne sygdom, som udvikler sig meget hurtigt. Andre sygdomme kan have lignende symptomer, men i alle tilfælde må det tilrådes, at man søger læge, hvis man er i tvivl.
Heldigvis viser det sig ofte, at det drejer sig om noget helt andet. Men er der tale om akut leukæmi, vil lægen som regel let kunne stille diagnosen og sørge for henvisning til behandling på specialafdeling.
Hvordan behandles akut leukæmi?
  • For bare 20 år siden var akut leukæmi i næsten alle tilfælde ensbetydende med, at barnet døde.
  • Der findes i dag medicinsk behandling, som er yderst effektiv, og som fører til, at et stadig stigende antal børn og unge overlever sygdommen og bliver helbredte.
Udsigt for fremtiden
Den medicinske behandling kan være en stor belastning for såvel barnet som forældrene, fordi den er langvarig og ubehagelig for barnet. Men ved fælles hjælp, og støtte fra specialafdelingernes personale, klarer forældre og barn ofte besværlighederne. Når sygdommen er overstået, og behandlingen er afsluttet, kan disse heldigvis glemmes igen.
Links
Ønsker man yderligere oplysninger om leukæmi, henvises til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside, som indeholder mange oplysninger om denne sygdom.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar