onsdag den 7. september 2011

Alkoholmisbrug


Hvad er alkoholmisbrug?
Alkoholmisbrug er et af vor tids største samfundsproblemer. Et forsigtigt skøn er, at 140.000 mennesker er afhængige af alkohol her i landet, og over 800.000 har et alkohol storforbrug, dvs drikker over Sundhedsstyrelsens anbefaling af et maksimalt forbrug. Med den lette adgang vi har til alkohol, er det nemt at komme til at drikke for meget, og endog ende med at bliveafhængig af alkohol.
Der findes ikke nogen klar grænse for, hvornår et forbrug af alkohol har ændret sig til at blive et misbrug. Sundhedsstyrelsen anbefaler imidlertid, at kvinder drikker højst 14 og mænd højst 21 genstande om ugen. Holder man sig under disse grænser, udgør alkohol ikke nogen sundhedsrisiko.
Er alkoholforbruget større, bør man holde nøje øje med det og forsøge at skære det ned.
Hvordan finder jeg hjælp?
Er du begyndt at spekulere på, om du mon drikker for meget, så prøv at skrive ned dag for dag, hvor mange genstande, du drikker. Drikker du mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og synes du, at det er svært at skære ned, så er der flere steder, du kan henvende dig for at få råd og vejledning.

  • I Danmark findes i de fleste større byer en offentligt drevet Alkoholbehandling eller Alkoholrådgivning, hvor enhver kan henvende sig. Man kan henvende sig helt anonymt og behøver ikke blive registreret. Disse ambulante alkoholbehandlingssteder har tilknyttet specialuddannet personale, som kan hjælpe dig.
  • Slå op på din kommunes hjemmeside eller www.HOPE.dk og find telefonnummeret eller adressen. Henvend dig, hvis du gerne vil have hjælp til at vurdere dit alkoholforbrug, hjælp til at skære ned eller vil i egentlig behandling for et misbrug. Henvend dig også, hvis du bare vil høre om, hvad der er af muligheder. Det kan også være en af dine nærmeste, som drikker for meget, og som du er bekymret for.
  • Hvis du i en periode har drukket så meget, at du ikke kan blive ædru igen uden at få abstinenser, kan de offentligt drevne alkoholbehandlingssteder hjælpe dig med at blive ædru. Inden du henvender dig, er det god idé at trappe dit alkoholforbrug så meget ned, som du kan.
  • Du kan også henvende dig til din læge, som også vil også kunne støtte og vejlede dig, hvis du synes, du har mistet kontrollen over dit alkoholforbrug. Nogle læger tilbyder egentlig behandling, andre vil hjælpe dig med at finde steder, du kan få hjælp. Lægen kan også hjælpe dig med behandling af abstinenser.
Annonce
Click here
Private organisationer?
I Danmark har vi også private organisationer, der kan hjælpe, hvis man er havnet i et alkoholmisbrug. I disse organisationer er det som oftest tidligere alkoholikere, som ud fra egne erfaringer forsøger at hjælpe andre bort fra alkoholmisbruget. Dels direkte til den, der beder om hjælp, men også gennem opsøgende arbejde.
Hvad er Anonyme Alkoholikere?

  • Anonyme Alkoholikere (AA) er verdens største sammenslutning af selvhjælpsgrupper inden for misbrug af alkohol.
  • Møderne i disse grupper foregår helt uden indblanding fra offentlige instanser, læger, psykologer eller andre egentlige fagpersoner.
  • Deltagelse i møder er selvfølgelig frivillig. Det eneste, der kræves, er et ærligt ønske om at holde op med at drikke.
  • Der er intet medlemskontingent.
  • Du vil møde mennesker, som har været igennem de samme trængsler, som du selv kender.
Hvad er et behandlingshjem?
I Danmark har vi specielle behandlingshjem, som modtager alkoholmisbrugere til behandling og genoptræning. Det er din kommune, som du skal søge om et behandlingsophold, hvis du mener, at du har brug for det.
For de fleste vil det ikke være nødvendigt med et døgnophold på et behandlingshjem for at få sit alkoholproblem løst. De fleste vil kunne få god hjælp af ambulant behandling, det vil sige behandling, hvor man ikke er indlagt, men går hjem igen, når dagens program er overstået.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar