Hvad er fødemiddelallergi? Fødemiddelallergi er en unormal overfølsomhedsreaktion på indtagelse af et eller flere levnedsmidler i normal eller mindre end normal mængde. Reaktionen gentager sig, hver gang man spiser det pågældende mad. Fødemiddelallergi er sjældent og ses hyppigst hos børn under tre til fire år. De hyppigste fødemiddelallergener i Danmark er:
Hvis der kun er et symptom er det næsten altid meget udtalt børneeksem. |
Hvordan opstår fødevareallergi? Levnedsmiddeloverfølsomhed er sædvanligvis en type 1 allergisk reaktion på noget i kosten. Næsten en tredjedel af befolkningen udelader bestemte fødeemner af kosten, fordi de tror at de selv, eller at et familiemedlem lider af levnedsmiddelallergi. Men faktisk er det kun omkring tre procent af danske børn, der lider af allergiske reaktioner overfor mad, og de fleste vokser fra det inden tre års alderen. Blandt voksne falder forekomsten til omkring en procent af hele befolkningen. Læs mere om glutenallergi. |
Kan man forebygge fødemiddelallergi? Det kan forebygges til en vis grad. Type 1 allergiske sygdomme er arvelige, derfor er det klogt med en samtale med praktiserende læge eller en allergolog INDEN, man bliver gravid. |
Hvad kan du selv gøre? Man kan tage det roligt, da hverken du eller dit barn har fødemiddelallergi før det er sikkert diagnosticeret af en allergolog. At dit barn får et ændret afføringsmønster ved skift til anden kost er helt naturligt. Men er du i tvivl, skal du søge læge og ikke begynde at sætte dit barn på underlige diæter, der kan resultere i at dit barn bliver fejl- eller underernæret. |
Hvilke behandlingsmuligheder er der? Lider barnet af fødevareallergi, er behandlingen diæt, som eliminerer det fødeemne, der giver reaktion. Desuden skal barnet provokeres hver halve til hele år med det, som barnet ikke kan tåle, for at se, om diæt stadig er nødvendig. |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar