onsdag den 7. september 2011

Mænds overgangsalder (andropause)


Hvad er andropause?
Mænd i alderen 40 til 50 år kan opleve en tilstand, som er meget lig kvindens menopause, det kaldes andropause. Ulig hos kvinder er der ikke hos mænd et klart tegn – som ophør af menstruation – til at markere denne overgangperiode. For begge køn gælder imidlertid, at der sker et fald i hormon-niveauet. Hos kvinder i østrogen- og hos mand i testosteron-niveauet. Hos mænd ses gradvise forandringer af kroppen, ledsaget af en ændring i holdninger og stemningsleje, træthed samt nedsat energi, seksual lyst og fysisk formåen.
Herudover har kliniske studier vist, at dette fald i testosteron faktisk kan medføre risiko for andre helbredsproblemer som for eksempel hjertesygdom og svage knogler. Eftersom dette sker på et tidspunkt i livet, hvor mange mænd ofte begynder at overveje deres egen værdi, resultater og livsforløb, kan det være svært at indse, at de forandringer, der er ved at ske, kan skyldes andet end blot ydre forhold.
Hvorfor er testosteron så vigtigt?
Testosteron er et hormon, der har en unik virkning på hele den mandlige krop. Hormonet produceres i testiklerne og i binyrerne. Testosteron er for mænd, hvad østrogen er for kvinder. Det hjælper med til at opbygge protein og er af væsentlig betydning for en normal seksual adfærd og erektion. Testosteron har ligeledes en indvirkning på mange metabolske aktiviteter som for eksempel produktion af blodceller i knoglemarven, knogledannelse, fedt stofskifte, kulhydrat stofskifte, leverfunktion og prostatakirtlens vækst.
Hvornår opstår andropause?
Ulig menopausen, som ofte forekommer hos kvinder, fra de er midt i 40’erne, til de er midt i 50’erne, så kan mænds “overgangsperiode” være langt mere gradvis og strække sig over flere årtier. Holdninger, psykisk stress, alkohol, kvæstelser eller operationer, indtagelse af medicin, fedme og infektioner kan medvirke til at igangsætte perioden. Selvom alle mænd med alderen vil opleve et fald i testosteron-niveau, er det ikke muligt at forudsige, hvem der vil få symptomer på andropause i en sådan grad, at de vil søge læge. Det kan heller ikke forudsiges, hvornår symptomerne aldersmæssigt vil forekomme hos hver enkelt. Symptomerne vil også variere fra mand til mand.
Hvad er symptomerne?
Med mindre testosteron til rådighed påvirkes de organer, der reagerer på testosteron, med en del mærkbare ændringer til følge. Testosteron niveauet hos raske mænd varierer meget, så ikke alle vil opleve de samme ændringer og i samme udstrækning. Typiske reaktioner på lavt testosteron er:

  • Nedsat seksual lyst
  • Følelsesmæssige-, psykologiske- og adfærdsændringer
  • Nedsat muskelmasse
  • Tab af muskelstyrke
  • Forøgelse af kropsfedt på øvre og centrale del af kroppen
Hvilke risici er der forbundet med andropause?
Udover den indflydelse andropause kan have på vores livskvalitet, har andropause andre og mere langsigtede følger, som er sværere at afdække. Det gælder forøget risiko for hjerte-kar sygdomme og osteoporose.
Med stigende alder og faldende testosteron niveau synes mænd desværre at have samme risiko for at få osteopose, som kvinder har. Hyppigheden af hoftebrud er stigende med alderen hos mænd, således som det ses hos kvinder, blot starter det ca. 5-10 år senere. I Canada ses 20-30% af osteoporotiske knoglebrud at forkomme hos mænd.
Det er nu velkendt at kvinders risiko for at få åreforkalkning (arteriosklerose) er stigende efter menopausen. Meget tyder på, at noget tilsvarende gør sig gældende hos mænd, når deres testosteron niveau falder med alderen. Selvom forskningen ikke er så gennemført som i kvinders tilfælde, så tyder kliniske undersøgelser på en sammenhæng mellem lavt testosteron niveau og en øget risiko for hjertekar-sygdomme hos mænd.
Hvordan behandles andropause?
Ligesom østrogen-behandling hos kvinder i overgangsalderen, har også testosteron behandling hos mænd i andropausen vist sig at have en overordentlig god effekt. Dette gælder dog ikke for alle mænd, idet en del mænd med symptomer på andropause, kan have andre tilgrundliggende helbredsproblemer.
Behandling med testosteron kan være en god løsning for mange mænd, der oplever symptomer, som påvirker deres livskvalitet. Tal med en specialist, som omhyggeligt vil kontrollere, om det er noget, der kan hjælpe dig. Dette inkludere blodprøver og almindelig helbredsundersøgelse. Mænd med prostatacancer eller brystcancer vil ikke blive tilbudt testosteron-behandling. Behandling med testosteron kan ske ved tabletter, injektioner el. hudplastre. Størsteparten af de mænd, der får behandlingen, har ingen eller meget få birvirkninger.
Hvad kan du selv gøre?
Du kan nedsætte eventuelle generende symptomer og risiko for andropause ved at føre en sund livsstil - det vil sige spise sundt, få regelmæssig motion, håndtere stress og nedsætte tobaks- og alkoholforbrug til et minimum.
Andropause - myte eller sandhed?
Eksistensen af mænds andropause er nu erkendt af den medicinske verden. Også blandt befolkningen er der en udbredt opfattelse af, at mænd gennemgår en overgangsfase. En nylig undersøgelse foretaget af Angus Reid viste, at 70% af befolkningen mener, at mænd gennemgår en midtvejs-periode svarende til kvindens menopause. Andropause (også kaldet “mandlig menopause”) er en naturlig del af ældningsprocessen, selvom den hos nogle mænd ledsages af en gradvis og uønsket nedsættelse af seksualitet, humør og energien i almindelighed. Andropausen starter på et tidspunkt i livet, som ellers i øvrigt indeholder meget belønning.
Det skal dog nævnes, at diskussionen om, hvorvidt andropausen overhovedet eksisterer, for nylig var oppe mellem specialister i Danmark. Her er meningerne delte, men man er dog enige om, at en meget lav testosteron målt korrekt kan resultere i de nævnte forandringer. Derfor er det vigtigt, at man bliver undersøgt af en specialist, hvis man har de nævnte symptomer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar