Hvad er glutenallergi? Glutenallergi der også kaldes cøliaki er en tilstand, hvor man har allergi over for en del af bestanddelen gluten, som findes i korn. Gluten findes især i hvede, byg og rug. Glutenallergi forekommer i tyndtarmens slimhinde og fører til nedsat funktion af tarmen, hvorved man har svært ved at optage kostens ernæringsbestanddele (vitaminer, mineraler, kulhydrater og fedt). Glutenallergi er en varig lidelse, der findes i alle aldersgrupper. Slimhindens funktion kan genoprettes og vedligeholdes med en kost, hvor man udelader ovennævnte kornsorter. |
Hvorfor får man glutenallergi? Der er en lille arvelig tendens. Desuden er det en forudsætning for sygdommens opståen, at man indtager kost, der indeholder de glutenholdige kornarter.
|
Hvordan føles cøliaki? Den nedsatte tarmfunktion har nogle konsekvenser for helbredet i almindelighed, fordi tarmen bliver dårligere til at optage fødens bestanddele:
|
Hvad kan man selv gøre? Følg sundhedsstyrelsens retningslinjer om kost til børn, så de ikke får gluten-holdig mad for tidligt i livet. Typisk introduceres rugbrød og hvedebrød fra seksmånedersalderen. |
Hvordan stiller lægen diagnosen glutenallergi?
|
Hvordan behandles glutenallergi?
|
Udsigt for fremtiden Coeliakipatienter har samme fremtidsudsigter som resten af befolkningen
|
Ingen kommentarer:
Send en kommentar